Vorige week had de podcast als titel 'Credit Suisse is een geïsoleerd geval'. Your famous last words, zouden de Britten zeggen. Want een week later is het wéér raak, nu met Deutsche Bank. "Het is gewoon onrustig in de markt, en Deutsche zit eigenlijk in hetzelfde schuitje als Credit Suisse. Al jaren is het aanmodderen met Deutsche Bank", zegt Olaf van de Heuvel van Aegon Asset Management. De situatie van nu roept bij Olaf wel herinneringen op aan de financiële crisis van 2008. Moet Deutsche Bank dan net als Credit Suisse gered worden? "Je kunt niks uitsluiten", aldus Koen Bender van Mercurius Vermogensbeheer. "Credit Suisse was ook geen kleine bank en 10 jaar geleden heel respectabel." Tegoeden kunnen veel sneller weggehaald worden dan dat de bank haar leningen kan afbouwen. Als dan het vertrouwen daalt, kan het heel snel bergafwaarts gaan.
Een ander bedrijf dat fors kelderde was Block, het betalingsbedrijf van Jack Dorsey, die ook Twitter heeft opgericht. Volgens Hindenburg Research, een short seller, sjoemelt het bedrijf met de cijfers. Zo zou Block de gebruikersaantallen overdrijven, zeker 40 procent van de account zouden nep zijn. Volgens Koen moeten beleggers goed oppassen met Block. "Waar rook is, is vuur. Hindenburg gaat altijd heel grondig te werk en hebben hier twee jaar onderzoek naar gedaan."
In podcast komen ook de cijfers van Nike en Tencent aan de orde, en natuurlijk de luisteraarsvragen. Wat vinden de experts van het aandeel Van Lanschot-Kempen? Wat kan ik beter kopen: een Rabocertificaat of een gewone obligatie van de Rabobank? Natuurlijk sluiten we af met de tips. Koen houdt het bij een wijze raad voor deze onzekere tijden. Olaf heeft een concreet beleggingsfonds op het oog met de ISIN-code IE00B44QSK78. Geniet van de podcast!
Deze week is ook weer het tweewekelijks gesprek met Martijn Rozemuller van VanEckETF’s, de partner van BeursTalk. Martijn geeft zijn visie op de onrust in de bankensector, waar bij aangetekend: de opname vond plaats voordat Deutsche Bank in de problemen kwam.
Daarnaast bespreekt Martijn een vraag van een luisteraar over ETF's die in hoog-dividendaandelen beleggen. Profiteer je daarmee op dezelfde wijze van waardegroei en dividenduitkering als wanneer je het onderliggende aandeel zou bezitten?
Uiteraard weet Martijn het antwoord, maar wijst ook op een addertje onder het gras. Bij een in het buitenland geregistreerde ETF loop je de teruggave van dividendbelasting mis, iets wat behoorlijk in je rendement bijt. Dat is niet het geval bij de VanEck Morningstar Developed Markets Dividend Leaders ETF! Luister dus tot het einde voor het gesprek met Martijn!
De gepresenteerde informatie door VanEck Asset Management B.V. en de aan haar verbonden en gelieerde bedrijven (samen "VanEck") is enkel bedoeld voor informatie en advertentie doeleinden aan Nederlandse beleggers die Nederlands belastingplichtig zijn en vormt geen juridisch, fiscaal of beleggingsadvies. VanEck Asset Management B.V. is een UCITS beheerder. Loop geen onnodig risico. Lees de Essentiële Beleggersinformatie of het Essentiële-informatiedocument. Meer informatie? https://www.vaneck.com/nl/nl/